Ingrediënten

In tegenstelling tot de zon, maan en sterren, draait SOAPSTAR niet graag om dingen heen. We gaan voor een natuurlijke benadering van schoonheid die jou – en de aarde waarop we leven – respecteert.

Onze producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten die veilig voor de natuur en voedend voor de huid zijn. We gebruiken geen palmolie of onnodige synthetische toevoegingen en zijn tegen animal cruelty.

INS

ALCOHOL DENAT

Je vindt dit ingrediënt alleen terug in onze sanitizing hand sprays. Deze bio-alcohol heeft een ontsmettende werking en zorgt ervoor dat onze handsprays je handen goed reinigen.

 

AQUA

Water is de basis van onze producten en wordt gebruikt als oplosmiddel voor de andere ingrediënten.

 

BENZYL ALCOHOL

Een geurstof die als natuurlijk bestanddeel voorkomt in veel etherische oliën. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

BENZYL BENZOATE

Benzyl benzoate is een geurstof die voorkomt in etherische oliën. Benzyl benzoate kan zowel natuurlijk als synthetisch worden verkregen. SOAPSTAR gebruikt enkel de natuurlijke variant die voorkomt in etherische oliën. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

CITRAL

Citral is een van de voornaamste geurstoffen die terug te vinden is in de etherische olie van citroengras. Naast een frisse geur heeft het ook andere, belangrijke eigenschappen. Zo is citral ontstekingsremmend, antibacterieel en anti-schimmel. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

CITRIC ACID

Citroenzuur wordt gewonnen uit citrusvruchten en kan op veel manieren worden toegepast. Zo wordt het gebruikt als smaakstof, conserveermiddel en zuurteregelaar. In de producten van SOAPSTAR wordt het gebruikt om de juiste pH-waarde te waarborgen.

 

CITRONELLOL

Citronellol is een geurstof afkomstig van citroengras, maar is ook in rozen en geraniums te vinden. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

ETHERISCHE OLIE

Je kunt uit bijna alle onderdelen van een plant etherische oliën verkrijgen: van de wortels en de stengels, tot de bloemen en vruchten. Sommige planten hebben zelfs verschillende etherische oliën in zich. De meeste worden gebruikt om parfums mee samen te stellen, maar het wordt ook gebruikt als smaakstof – bijvoorbeeld pepermuntolie in kauwgom en tandpasta. De geuren van SOAPSTAR bestaan uitsluitend uit etherische oliën.

 

Etherische olie en allergieën

In etherische olie zitten allerlei stoffen die voor kenmerkende geuren zorgen. Zo vind je in sinaasappelolie veel limoneen, heeft citroenolie een hoge concentratie citral en bestaat kruidnagelolie vooral uit eugenol. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.  

 

EUGENOL

Eugenol is een geurstof die vooral voorkomt in kaneel en kruidnagel. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

FARNESOL

Farnesol is een geurstof die in verschillende bloemen – zoals rozen en jasmijn – voorkomt. Het heeft een antibacteriële werking en een zoete bloemengeur. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

GERANIOL

Geraniol is een geurstof die in verschillende planten en in hun etherische oliën voorkomt. Het is het voornaamste bestanddeel in palmarosa-olie en heeft een aantrekkelijke rozengeur. Daarnaast heeft geraniol een bewezen ontstekingsremmende werking. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

GLYCERINE

Glycerine of glycerol is een bevochtigingsmiddel. Het is een geurloze gelachtige substantie met een voedende en hydraterende werking. Het geeft ook stevigheid zodat de producten een fijne structuur krijgen en niet te vloeibaar worden. Glycerol komt voor in plantaardige en dierlijke vetten, maar SOAPSTAR gebruikt enkel plantaardige glycerol.

 

INULIN

Inuline staat – net als glycerine – bekend om de voedende en vochtregulerende eigenschappen. Het wordt gewonnen uit de wortels van planten uit het geslacht cichorei. Bekende cichorei zijn witlof en andijvie. In alle producten van SOAPSTAR zit dit ultra verzorgende ingrediënt.  

 

LIMONENE

Limoneen is geurstof die je kunt opdelen in twee varianten: D-Limoneen en L-limoneen. D-limoneen heeft een sinaasappelachtige geur en L-limoneen een citrusgeur. Beide komen voor in de etherische olie die wordt gewonnen uit sinaasappelschillen. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

LINALOOL

De geurstof Linalool heeft twee varianten: L-linalool en S-linalool. L-linalool heeft de onmiskenbare geur van lavendel en heeft een kalmerende werking. S-linalool geeft een bloemengeur en komt onder andere voor in koriander- en palmarosa-olie. Let op: dit ingrediënt kan bij sommigen een allergische reactie veroorzaken.

 

NATUURLIJKE PARFUM

Parfum is een verzameling van geurstoffen in verschillende verhoudingen. In alle producten van SOAPSTAR wordt alleen 100% organische parfum gebruikt die gemaakt zijn van etherische oliën – er worden geen synthetische geurstoffen gebruikt. .

 

Natuurlijke parfum en allergieën

De geuren van SOAPSTAR bevatten alleen natuurlijke geurstoffen, maar ook deze stoffen kunnen een allergische reactie geven bij mensen die allergisch zijn voor specifieke allergenen. Let op: de allergenen die in producten van SOAPSTAR kunnen voorkomen zijn: Benzyl Benzoate, Citral, Citronellol, Cimmonal, Coumarin, Eugenol, Farnesol en Geraniol. /span>

 

POTASSIUM OLIVATE

Om zeep te kunnen maken heb je vet nodig. In cosmeticaproducten is dit vet in veel gevallen afkomstig van palmolie. SOAPSTAR gebruikt uitsluitend olijfolie. Potassium olivate is het kaliumzout dat vrijkomt bij de verzeping van olijfolie.  

 

POTASSIUM SORBATE

Kaliumsorbaat is het kaliumzout van sorbinezuur. Sorbinezuur komt voor in de onrijpe bessen van de witte lijsterbes en heeft een milde conserverende werking. Het is echter onmogelijk om de benodigde hoeveelheden uit de natuur te halen zonder deze te belasten. Daarom kiest SOAPSTAR ervoor om deze ingrediënten synthetisch te imiteren om onze impact op de natuur te minimaliseren.

 

SODIUM BENZOATE
Natriumbenzoaat is een natriumzout afkomstig van benzoëzuur. Het is een stof die veel voorkomt in bessen, met name cranberries bevatten een hoge concentratie benzoëzuur. Benzoëzuur heeft een sterke antibacteriële werking en wordt daarom – in de vorm van het natriumzout – als conserveermiddel gebruikt.Omdat het onmogelijk is om grote aantallen uit de natuur te halen, kiest SOAPSTAR ervoor om ze synthetisch te imiteren om de voetafdruk op ons milieu te minimaliseren.

 

SODIUM BENZOATE AND PARABENS

In plaats van parabenen gebruikt SOAPSTAR het conserveermiddel natriumbenzoaat. Parabenen zijn synthetische conserveermiddelen die vermoedelijk de hormoonhuishouding bij vrouwen verstoren en dat is precies de reden waarom wij ze niet gebruiken.

 

SODIUM BENZOATE AND VITAMIN C

Vanwege de reactie met ascorbinezuur (vitamine C) is er onzekerheid ontstaan over de veiligheid van natriumbenzoaat. Het klopt dat wanneer natriumbenzoaat in zijn puurste vorm in aanraking komt met ascorbinezuur, de gevaarlijke stof benzeen ontstaat. Wanneer natriumbenzoaat in een product is verwerkt, ontstaat deze reactie niet. Producten met natriumbenzoaat zijn veilig te gebruiken in combinatie met producten waar vitamine C in zit.

 

XANTHAN GHUM

Plantaardige gom wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Het zorgt ervoor dat de body cleanser en liquid hand wash niet té vloeibaar zijn zodat je ze spaarzaam kunt gebruiken. Het is tevens een stabilisator, dat betekent dat de ingrediënten niet snel van elkaar zullen scheiden.

OUTS

BUTYLENE GLYCOL

Is een synthetisch bevochtigingsmiddel dat huidirritatie kan veroorzaken. SOAPSTAR gebruikt liever het plantaardige alternatief: glycerine.

 

CARBOMERS

De synthetische verdikkingsmiddelen, carbomeren, worden gebruikt om een crème of gel voller te maken. SOAPSTAR gebruikt geen carbomeren omdat ze ernstige irritatie kunnen veroorzaken en kiest daarom voor plantaardige glycerol, inuline en xanthaan gom om onze producten te verdikken.

 

COCAMIDOPROPYL BETAINE

Cocamidopropyl betaine is een veelvoorkomend surfactant in cosmetica en wordt gemaakt van kokosnootolie. Net als andere surfactants heeft cocamidopropyl betaine een sterk irriterende werking.

 

ANIMAL COMPONENTS

SOAPSTAR houdt van alle dieren, daarom zijn alle producten animal cruelty free en vegan. Net zoals delen van planten worden sommige cosmetische bestanddelen vervaardigd uit dierlijke producten. Dit worden ook ‘natuurlijke ingrediënten’ genoemd, maar wij kiezen liever voor plantaardige varianten.

 

ETHANOLAMIDE (MEA, TEA, DEA)

BOmdat ethanolamide een synthetisch bevochtigingsmiddel dat bewezen kankerverwekkend is, is het gebruik van dit bestanddeel in Europa reeds verboden.

 

PHTHALATES

Ftalaten zijn weekmakers die vooral in plastic voorkomen. In cosmetica worden ftalaten gebruikt als oplosmiddel voor synthetische geurstoffen. SOAPSTAR gebruikt geen synthetische geurstoffen en daarom ook geen ftalaten.

 

GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) zijn organismen, zoals planten en dieren, waarvan het genetisch materiaal is veranderd op een manier die nooit op natuurlijke wijze zou voorkomen. Het doel van deze GGO’s is dat ‘organisme A’ een voordelige eigenschap van ‘organisme B’ krijgt, zo kan ‘organisme A’ bijvoorbeeld beter, harder of sneller groeien.

 

Het gebruik van GGO’s is omstreden, het is onduidelijk wat de effecten van GGO’s zijn als ze ongeremd in de natuur terecht kunnen komen. Het gebruik wordt in Europa streng gecontroleerd. SOAPSTAR kiest voor hoogwaardige en verantwoorde ingrediënten en gebruikt in geen enkel product GGO’s.

 

PALM OIL

Palmolie is olie afkomstig van de oliepalm – een plant die goed groeit in tropische gebieden. Uit de noten van de oliepalm wordt de olie geperst en deze olie wordt vooral in voeding en cosmetica gebruikt maar bijvoorbeeld ook voor het vervaardigen van biodiesel. Het is een relatief goedkoop en natuurlijk product en in de afgelopen jaren is de vraag naar palmolie dan ook enorm gestegen.

 

THet probleem met palmolie is dat het op grote schaal wordt verbouwd in tropische gebieden op plantages waar alleen maar oliepalmen groeien (mono-agricultuur). Om dit te kunnen doen, worden enorme hoeveelheden regenwoud gekapt en verbrandt en dit heeft grote gevolgen voor de planten en dieren uit dat gebied. Niet alleen vernietigt het de leefomgeving van bedreigde diersoorten, zoals orang-oetans, de Aziatische olifant en de Sumatraanse tijger, ook heeft het een enorme impact op de unieke biodiversiteit van die gebieden. Hoewel er duurzame palmolie plantages zijn, is de regelgeving en handhaving rondom palmolie erg onbetrouwbaar. SOAPSTAR wil hier geen onderdeel van zijn en kiest daarom voor het duurzame, lokaal geproduceerde alternatief: olijfolie.

 

PARABENS

Parabenen zijn conserveermiddelen voor voedingsmiddelen en cosmetica. Doordat ze het hormoon oestrogeen nabootsen, kunnen ze mogelijk de hormoonhuishouding van vrouwen verstoren – wat op termijn borstkanker kan veroorzaken. Ondanks dat onderzoek hierover niet sluitend is, kiest SOAPSTAR liever voor een alternatief.

 

PHENOXYETHANOL

Het synthetische conserveermiddel phenoxyethanol heeft een sterk irriterende werking en komt veel voor in producten voor baby’s zoals billendoekjes. Hoewel een percentage van maximaal 1% door de EU is goedgekeurd, kiest SOAPSTAR voor alternatieven die de huid niet beschadigen.

 

POLYETHYLENE GLYCOLS (PEGS)

Polyethylene glycols zijn synthetische stoffen die aan cosmetica worden toegevoegd om andere stoffen – zoals een hydraterende stof – dieper in de de huid te krijgen of als emulgator. SOAPSTAR gebruikt deze stoffen niet omdat ze irriteren op de beschadigde huid en mogelijk verontreinigd zijn met kankerverwekkende stoffen.

 

 

PROPYLENE GLYCOL

Propylene glycol is een bevochtigingsmiddel met een hevig irriterende werking. Het is een synthetisch en goedkoper alternatief op (plantaardige) glycerine – datgene wat SOAPSTAR gebruikt.

 

SILICONE

Siliconen zijn synthetische stoffen die als opvul- en glansmiddel worden gebruikt in cosmetica. Je vindt ze vaak terug in gezichtscrèmes en primers – ze zorgen voor een zijdezacht en glad resultaat. Daarentegen hebben ze geen verzorgende of beschermende werking. Bij sommige mensen veroorzaakt het gebruik van siliconen irritaties en acne. Daarom ziet SOAPSTAR siliconen dan ook niet als een waardevol ingrediënt en zul je het in geen enkel product terugvinden.

 

SURFACTANTS & SULPHATES

Surfactants zijn oppervlakte-actieve stoffen en komen voor in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ze verlagen de oppervlaktespanning van het water waardoor vocht beter wordt opgenomen. Het praktisch nut ervan is dat vlekverwijderaars zo sneller intrekken, vloeistoffen zoals afwasmiddel beter schuimen en shampoos het haar gladder maken.

 

De verbinding tussen de zuurresten en zouten uit zwavelzuur zijn sulfaten: oppervlakte-actieve stoffen die veel in shampoos worden gebruikt om hun reinigende en schuimversterkende werking. Sulfaten reinigen de huid door de huid te strippen van de bovenste laag, maar hiermee worden ook belangrijke vetten uit de huid meegenomen. Dit droogt de huid uit en veroorzaakt irritatie. Bekende sulfaten zijn onder andere natriumlaurylsulfaat (SLS), natriumlaurethsulfaat( SLES) en ammonium lauryl sulfaat (ALS).

 

SOAPSTAR gebruikt geen surfactants – waaronder sulfaten – omdat ze een irriterende werking hebben. Dat betekent dat onze zeep en cleansers minder schuimen dan je verwacht – dit doet overigens geen afbreuk aan het eindresultaat. Dankzij de zorgvuldig uitgekozen ingrediënten is de reinigende en verzorgende werking van SOAPSTAR van de hoogste kwaliteit.

 

SYNTHETIC PERFUME

Parfum is een verzameling van geurstoffen in verschillende verhoudingen. In veel parfums zitten tegenwoordig synthetische geurstoffen omdat deze veel goedkoper zijn dan natuurlijke geurstoffen. Het zijn samenstellingen van verschillende chemicaliën die natuurlijke geurstoffen imiteren maar een heel andere werking hebben. Het gebruik van synthetische geurstoffen wordt nog volop onderzocht en recent onderzoek laat zien dat ze in hoge mate mutageen en neurotoxisch zijn. Om synthetische geurstoffen op te lossen wordt gebruik gemaakt van ftalaten welke ook gezondheidsrisico’s met zich meedragen.

 

Synthetic perfume and allergy
DVanwege het beroepsgeheim op parfum is het vaak onduidelijk welke stoffen er precies in zitten. Synthetische geurstoffen kunnen – net als bij natuurlijke geurstoffen – een allergische reactie veroorzaken. Deze reactie is mogelijk ook afkomstig van het gebruikte oplosmiddel dat ftalaten of polyethylene glycols bevat. De geuren van SOAPSTAR bevatten alleen natuurlijke geurstoffen uit etherische oliën.

 

TETRASODIUM (EDTA)

Tetrasodium is een chelerende stof, dat betekent dat het andere stoffen opvangt zoals kalk uit kraanwater – bij gebruik in bad of douche. Wel heeft tetrasodium mogelijk een verstorende werking bij de ontwikkeling van foetussen. Ondanks dat onderzoek hierover niet sluitend is, kiest SOAPSTAR 100% liever voor een alternatief.